Hovvård enligt SANHCP

Hovvård

Jag utför hovvård enligt SANHCP’s verkningsmodell som bygger på att det finns en unik naturlig hovform för varje individuell hov. Hästen skulle själv ha skapat denna hovform om den hade levt ett naturligt (ej domisticerat) hästliv. Naturlig hovform skapar förutsättningar för att du får en hållbar häst och gör det möjligt för hästen att själv läka ut de flesta hovproblem samt motverkar uppkomsten av nya.

Fördelarna med naturlig hovvård

  •   Hästen har de bästa förutsättningarna för maximal hovmekanism (blodcirkulation i hoven)
    detta är oerhört viktigt för att vitalisera all typ av vävnad i hovarna så att de blir friska och starka.

  •  Mjukare gång (hästen har känsel i hoven).

  •  Hållbarare häst. Det finns en koppling mellan hovens känsel, leder och ligaments hållbarhet.

  • Tidig indikation på ohälsa så som fång,

  • Inga tappskor i hagen =)

Enkelt uttryckt klipper vi naglarna på hästen. Hovvård är att hjälpa hästen återfå samt bibehålla sin naturliga hovform. Dvs. utföra naturligt slitage på konstgjord väg.

När hästen har återfått sin naturliga hovform kommer denna att bibehållas om hästen får slita sina hovar på ett naturligt sätt likt en vildhäst d.v.s. mycket rörelse  på varierat underlag under hela dygnet. Om så inte är fallet får man finna sig i att fortsätta hjälpa hästen behålla sin naturliga hovform med hjälp av verkning.

Min syn på hovvård är att den skall vara förebyggande. Därför kommer jag med 4-6 veckors intervall och vi bokar alltid in nästa tid när jag är hos dig. Om hovvården eftersätts kommer naturlig hovvård inte att fungera. En för lång hovvägg  riskerar alltid att spricka och hålväggar/uppackningar kommer att uppstå.En häst som drabbas av akut fång och har långa hovväggar får en större skada i hoven (hovbensrotation) än en hov som är i balans. Detta medför att rehabiliteringstiden blir längre för en ovårdad hov.

Hovformsspecialist Kent Wiberg
Av
SANHCP Certifierad Hovformsspecialist

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.03 | 18:42

Hej! Är också intresserad av kursen om den arrangeras i Södermanland. Har 2 barfotahästar som jag skulle vilja sköta om själv. Mvh Anna ű

...
02.02 | 13:56

Det planeras kurs för Kent utanför Eskilstuna 27-28 april. Kontakta mig på linda@swedala.nu

...
07.01 | 21:11

Hej! Jag är väldigt intresserad av att gå kursen hos dig? Ska du möjligtvis hålla kurs i göteborgstrakterna snart? Hälsningar Mathilda

...
04.12 | 21:10

Hej Kent ! Finns det någon kurs planerad i Södermanland ? Med vänlig hälsning, Annika

...
Du gillar den här sidan